virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

43 Hur bör man lyda Skogsstyrelsen....

Vårt land inför nya lagar som tillåter telefonavlyssning och visitationszoner som kan innebära att olustkänslor uppstår och att yttrande kan leda till övertolkningar.

Obekvämt men värdefulla granskare kan också råka illa ut om de kollar ”vissa” personer bland de styrande.

Avverkningsanmälningar och nya karttjänster gör att den som vill kan få insyn och sätta krokben för närmast livsviktiga skogsaffärer för skogsägare och anförvanter efter dödsfall. Eftersom ca 5 växter kan stoppa avverkning i ca 20% av skogsarealen, då känns det som att något kantrat. Är växterna utrotningshotade med den upptäckta frekvensen?

Vem kunde förutse detta läge när avverkningsanmälningarna kom till?

Var finns dessa växter? Jo i större omfattning där det varit försiktig skogsskötsel. Följaktligen har skogsägare som valt försiktighet eller följt råd fått ta de största konsekvenserna. Konsekvenserna som innebär att det blir en svårsåld fastighet eller blockerad avverkning för normalt liv.

Hur mycket av denna konsekvens känner de aktionsgrupper som satt i system att blockera så många avverkningar som möjligt?

Leder inte dessa erfarenheter till, att man inte skall göra som det uppmanas om från ex. Skogsstyrelse, åtminstone inte i vissa lägen.

Visar inte detta att skogsägare blivit en utnyttjad grupp på oväntat sätt? Tänk på 5:3 bestånden som det var skottpengar på en gång. De skogsägare som villa ha kvar sina lövområde lät bli och fick senare diplom för bevarad mångfald. Riskerar nu de att dessa område och en del intill kommer att läggas död hand på?

Även grannar har drabbats, när fåglar bosatt sig på grannens mark, när område då omkring också skall skyddas.

Är tiden ur led?

Taggar: Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: