virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

1424 E Södra manipulerar.....

Forts; I Södratidningen sker en återkoppling till stormen Gudrun då Kungen kom i helikopter till vårt Unnaryd. Den dramatiken minns vi. Vid Kungens firande av 50 år på tronen, vid besöket i Växjö, träffar han en av markägarna Mats Helge.

Det blåste ner 11 000 m3 skog hos honom, som var skött på Södras vis.

Den tidigare Södrametoden vill nu skogsägaren inte ha längre och ändrade därför på mycket. Det jag sett bli följden är långt från Södras kända jobb.

I artikeln nämns om norsk entreprenör som avverkade deras volymer genom Södra. Den mest ökände föreföll köra allt manuellt efter längder som önskades och sen fick skotarföraren sortera det som var snyggare och fanns i gripen till timmer. Alldeles för mycket hamnade i massaveden, med följd att jag av skogsägare kallades till virkesvältor och vi gjorde stickprov på alla bitarna överst i de stora vältorna. Runt 1/3 timmer bevisades finnas i massavedshögarna och det kunde varit mer om virket apterats riktigt.

Fler skogsägare var missnöjda så jag minns samma upptäckt hos annan skogsägare där vi kontrollerade, där Södras inspektor senare skulle titta på virket och försöka freda Södra. Det var inte lätt. När man visat inspektoren tre vältor erkände denne vissa brister, men han tittade 75 m bort utefter vägen mot en välta och säger: Men där borta ligger i alla fall en snygg och bra tallvälta”. När alla går dit och tittar är det en massavedslapp på vältan. Inspektoren uttrycker sin förtvivlan med att kasta sin Södrakeps i marken med några kraftuttryck från munnen.

Undrar om Kungen fick dessa erfarenheter till sig nu? Forts;

Taggar: Södra, Virkesakuten;