virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

18 B Danske Bank

Forts; Massapriserna har ju varit på höga nivåer som aldrig tidigare. Detta har gått lite under radarn och påverkats av något stora massavedslager och att barkborrarna ”levererar” virke. Men bevaka följande.

Danske Bank skriver: ”Massavedslagret är nu nere på relativt normala nivåer över landet och det extrema lager vi tidigare sett i Norrland är nu nästan normaliserat. I Götaland är däremot massavedslagret ganska lågt.”

Att massavedslagret minskat bero även på att sågverk ur massavedstravarna sorterat ut sågningsdugligt.

Rimligen borde detta framåt innebära att intresset för massaved ökar till rimligare mängder åtminstone i Götaland, med sin närhet till stora marknader.

Massapriserna är i Europa på högsta pris någonsin. Följaktligen bör massabruken tjänat pengar med billig massaved och unikt högt massapris. (Har ni märkt det?)

Minskat behov av papper lär innebära att efterfrågan på massaved sjunker efterhand. Kanske EU:s idéer leder till behov av ytterligare kolinlagring då kommer nog en gallring att avstås, vilket behåller volymer i skogen och ökar virkesproduktionen ytterligare. Detta ger fördelar som visats på mina exkursioner. Forts;

Taggar: ATA, Bergkvist, Canfor, Danske Bank, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Virkesakuten;