virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

GOTT NYTT ÅR!

Antingen ni är läsare här nästan varje dag eller bland de tusentals som läser en gång då och då, så vill jag tacka för den gemenskap som bär upp en tro att skogsbranschen kan bli bättre.

Kanske tänker några fler virkesköpare att just de skall ta marknadsandelar genom korrekt uppträdande och avvika från gängse kultur i branschen.

Med redan kända förhållande så bör därför Nydala Trä nämnas som redan efter stormen 2005 var först med att ge en del av av vinsten från de okontrollerade virkesmängderna som levererats. (Santhe Dahl Vida skattar nu bort de pengarna de ”skyfflade” in.)

Nydala Trä har dessutom en tid ”städat” bort några otydligheter i prislistan och vid våra kontakter visat en attityd, som absolut bör uppmuntras. De kan absolut vara ett positivt undantag i branschen, som bör få kredit för det. Gör sammalunda!

Troligen går det åt hela nästa år för att nå långt med övriga.

GOTT NYTT ÅR även om det beror på oss alla!

Många Små saker som görs av Många Små människor, på Många Små platser på jorden är viktiga.
Taggar: Nydala Trä, Virkesakuten;

E Sedelärande

Förra inlägget kan få någon fridsam skogsägare att känna att jag inte vill ifrågasätta min köpare. Jag kan få problem nu eller senare.

Fundera då om du redan är eller kommer i en situation som liknar vad polisen får uppleva när vittne vid gängskjutningar inte vill vittna. Om inte det blir praxis med att lämna nämnda skördareuppgifter så ”konserverar” du en kultur som gynnar riktigt osunda beteenden.

Begär fullständig produktion, apteringsuppgifterna, kalibrering och ev. stamfiler.

Det finns också driftsuppföljning som visar hur lång tid maskinen varit hos dig och hur mycket den arbetat.

Varnande exempel är avverkningen nyligen nämnd i press, där Stig Åberg på företaget Skogsam i Hallsberg är inblandad sen 2013 och är ännu ouppklarat. Weda har ännu äldre och Södra är inblandad i det äldsta som jag känner som inte är uppklarat.

Gynna de sunda köparna och släpp inte fram de som alltmer gör som de själva vill. Som skogsägaregrupp behöver ni agera gemensamt mot de osunda krafter som styr avverkning, maskinval, metod, mätning, redovisning och satt sig på makt över även oförutsett framåt.

Oroande att se på Södra där förtroendemän skyddar företaget på egen och skogsägares bekostnad. Pricken över i var när mycket osunt skett på avverkning hos ordf. i förtroenderådet och inget skedde. Blev det konfidentiell rätt kompensation just då?

Taggar: ATA, Derome, SCA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;

D Sedelärande...

Åter vill jag be er med utgångspunkt från denna inläggsserie att kolla hur du garderar dig med ”kvitto” vid kontraktsskrivning.

1 Hur försäkrar du dig om att få kvitto så du kan kontrollera att allt är betalt från avverkningen.

2 Hur kan du kontrollera att det gått rätt till på avverkning, med så avgörande sak som att rätt prislista är använd och att virket gått till rätt köpare?

3 Har datorn fått aptera efter trädets egenskaper och prislistan eller har föraren apterat manuellt efter telefonorder eller på sätt som gynnar dennes produktion?

4 Har maskinen varit rätt kalibrerad så inte var fjärde stock kommit i fel diametergrupp med 20 kr/m3 lägre pris och 10% lägre volym?

Tänker du nu, att det alltid har fungerat på mina avverkningar. Hur har du kontrollerat det?

Ägna en stund att fundera på hur du skulle agerat om din virkesköpare inte vill lämna uppgifter när du ser behov av kontroll?

Du undrar kanske om det kostar mycket att ta ut uppgifterna från skördarens dator och skicka till dig. Med rutin tar det ca 10 minuter och då får du uppgifterna direkt från maskin som ett mejl.

Du har betalat 60 öre/m3 till Skogforsk för dessa rutiner som i huvudsak gjordes för 20 år sedan. Kostnaden har sen den tiden ingått i den avverkningskostnad du får betala.

5 Skrivs det in i kontraktet att du ska ha uppgifterna senast nästa arbetsdag efter avverkningsslut?

Om du inte begär kvitto så medverkar du i en affärerskultur som kan jämföras med svarta affärer. Du får problemen.

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Karl Hedin, Peter Eklund, SCA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;