virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Ordna ett GOTT NYTT ÅR....

Nyårsönskningar:

Virkesköparna börjar genomgående att lämna kompletta uppgifter från skördare efter avverkning, för att inte bli misstänkta för att fuska. För att snabba upp detta självklara, så begär alla skogsägare uppgifterna fr.o.m. 1 jan 2016.

Att någon gör en skogsmaskin, som är stor inuti och liten utanpå (som en damsko).

Ex. lastar åtminstone som en medelstor maskin, men klarar sig på 50 - 60 cm smalare vägar än dessa.

Tar sig fram som en tusenfoting med "ryggsäck", som alltid är lodrät positionerad. Då ökar inte heller marktrycket på "dalsidan" vid lutning.

 "Sväljer", om det behövs, hinder oavsett om de är mitt i väg eller i position där hjulen går, som har höjd upptill motsvarande normal frigångshöjd.

Marktryck med last ner mot 0.4 kg/cm2. Då elimineras markpackning på ett utmärkt sätt och skogen växer bättre och läkning efter avverkning går fortare.

Sänkt bränsleförbrukning till 50% och konstruktion, som håller minst 50% längre än nuvarande känsliga komponenter gör.

Det vore inte fel om den byggs billigt också.

Förväntad slutavverkningsvolym i bestånd bör då bli minst 15% större än nu.

Nytt År blir så GOTT vi gör det till!

Taggar: Fiberdrive;

Stormtåligt.... 3

Fortsättning på stambrott p.g.a. stickväg;

Noterbart är att denna stammen stod lite förskjuten in i en till synes rak bred stickväg och stod mitt i draget.

 Här under ser ni på bild hur tvärt även denna stam knäckts. Vid närmare studier ser man, att det något tidigare blivit kompressionsskador efter storm. Nu håller inte det kvarvarande i stammen för en längre stam med större krona. OBS! Två bilder!

 

Bulor från kompressionsskador troligen från hösten 2013 kan ses på stammen. 

 
Taggar: SYDVED, Södra;

Stormtåligt.... 2

Fortsättning på förra inlägget;

Motsats till täta bestånd är stickvägar och ställen där träd blir utsatta för vind. Är de dessutom sönderpressade i rotsystemet av fel maskiner, är det ännu farligare.

Bilden visar hur utsatta träd intill stickvägar är. För ca 4 år sedan gallrades det nu ca 25 åriga beståndet med vägbredd ca 4.5 m men många ställen mer (se bild. Vägbredd och hårdhet i gallring är orsaken till detta). I mångas ögon för tidigt och uttaget blev därför lågt betalt.

Området ligger i stigande terräng och utsätts kraftigt för vind. Jag har visat på stambrott från detta bestånd för ca ett år sedan. Nyss kontrollerade jag större del av området. Ett dussin vindfällen sågs och 85% är vid vägar eller lucka från Per-stormen. Om antalet räknas om till förekommande placering i beståndet, så är det ca 400% mer vindfällen vid stickvägarna. Varför reagerar inte skogsägarna mer för problemen med stickvägar?

Varför börjar Södra att ytterligare använda stora maskiner, som skrämt många kompetenta, när de ser tung maskin, som skall köras med band och blir ca 3.4 m bred om breda däck används. I gallring!

 
Taggar: SYDVED, Södra;