virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

866 Södra behöver förbättras ..

Södra har åter fått in en artikel i sin ofta använda "PR bilaga".

Denna gång är det reklam för sitt projekt där de vill visa hur vilthägn gynnar trädslag som eljest blir hårt viltbetade.

Obs detta är det Södra som för 20 talet år sedan med "näbbar och klor" hånade bröderna Eriksson i Hyssna, när de en tid gjort vilthägn. Södra misskrediterade dessa frontpersoner mycket ofint och på mycket uppseendeväckande sätt även lokalt. 

På den tiden var Södras regionledning aggressiv på flera fronter mot Eriksson. Dessa som varit utmärkta forskare och provare av metoder, som ofta visat sig ge produktion, som Södra sällan når hälften av. (Dessutom arbetat längre tid hos Södra. En tid då även Södra avslöjade sig för dem.)

Det Södra nu gör är att rida på andras framsteg i syfte att ta egen ära av detta. Det görs i tid då Södra som kooperation tappat mängder av ideologi, som Södra försöker dölja med att flytta fokus till annat. Medlemsavdelningen förefaller vara ett "verktyg" i samma anda. 

Taggar: Södra;

19 B Skogforsk...

Fortsättning: Skogforsks test på åkermark med 4 olika maskiner. Jag stannar nu för provmaskinen Ponsse / OnTrack som gjorde minst spår av de stora maskinerna (brun linje). Den har något liknande stridsvagnsband med flata breda (känsliga) band både på framdel och bakdel. Se bild.

Men vikten på detta ekipage varnas för, eftersom den lär vara 28 ton tung, tom. Detta liknar tidigare test med Komatsu och likande band som innebar att man fick köra utan kran för att kunna testa körning med virke på vagnen.

Ingen har vågat nämna om det nu blir något mer med denna maskin eftersom egenvikten blir så stor.

Titta igen på föregående bilds linje, där Malwa kört 15 ggr med i stort bara linjär ökning av spårdjupet.

Samtidigt ser ni att de konventionella kraftiga maskinerna fick avbryta testen vid 5 resp. 6 vändor mot tänkta 10, eftersom de presterat enskilda spådjup över 35 cm. Detta trots bara 75-procentiga lass. I verkligheten "överlever" inte entreprenörer med 75% använd volym på maskinerna.

Om nu militärbandet "faller på egen vikt" och andra problem såsom oförmåga i stenig terräng, där banden får svårt för fäste och att hålla. Ja då är det bara Malwa kvar. (Malwa som Södra avrådde ifrån och påstod att den inte var "laglig" enligt deras sätt att bedöma.) Tillåter ni sådan vantolkning?

 
Taggar: Malwa, Skogforsk, Södra;

865 Södra behöver förbättras ..

Ledaren i skogstidning hade en kraftig appell till skogskooperationen, som löd;

Ibland är det dags för en medlemsorganisation att mobilisera, sätta ner foten och visa sitt missnöje.

Detta kan rädda organisationen.

För många skogsägare tror att allting ordnar sig, när de egentligen inte märker att det sakta tappar sin föreningsidé, etik och ambition.

Södra och Mellanskog är åtminstone inte heljusta kooperationsföretag. Förrädiska prislistor. Uppträder populistiskt. Springer från dåliga arbeten.

Etiken visar sig när fel är begånget och de beter sig som nästan helt frånvarande. Hot, ljug, kränkningar framförs i syfte att med kraftiga metoder tysta kompetenta skogsägare.

Ambitionerna är otillräckliga vid avverkningsarbetet, där enbart apteringsförlusterna för skogsägarna är större än vinsten i hela Skogsdivisionen.
Taggar: Mellanskog, Södra;