virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

39 B SLU

Forts; SDC valde till testen stockar som t.o.m. var kortare än normalfördelning tio år tidigare, som var 44 dm, medan testen valde material som bara hade 43 dm. Det var Södras virke som skulle användas och deras prislista gav då ca 49 dm i medellängd. De valde alltså stockar som var ca 6 dm kortare än aktuellt virke. För att få stort stockmaterial lär samma metod som Skogforsk tillämpar ha använts.

 Ingen vågade efteråt visa mig stockmaterialet i skrift, trots att jag fick framföra kravet på undersökningen efter besök på Skogsstyrelsen i Jönköping. Men trots detta tillrättalagda stockmaterial gav det en förlust motsvarande ca 5 kr/m3.

Det började dock bra eftersom Skogsstyrelsen genom Sven Svensson ringde mig några veckor in i arbetet med testen och de sa att de ser de fel jag pekat på, bl.a. på klentimret. Men sen blev det helt tyst. Först fyra dagar före publicering kom uppgifter som inte kunde ändras p.g.a. manus var lämnat.

När debatt uppstod i press mot matrisfub skickade köparna fram folk från ”rätt ställe”, ex. Urban Olsson på Södra (företaget som lanserade fuskfubben) att ljuga några gånger om att det alltid stämmer på partinivå. Ett tillfälle var när Lennart Carlsson i Bosebo Gisalved fick Land att skriva den enda artikeln i historien om matrisfub och Urban avfärdar all kritik som nonsens.

Roger Andersson som nu ”häckar” på Södras virkesavdelning är den som allra först på SDC gjorde bakgrundsarbetet till matrisfubstabellen. Men redan då såg han att det blev upp till 6% fel på virke. Men han teg och han fick ju som belöning arbete på Södra.

Köparna med Bergkvist Siljan, Derome m.fl. i spetsen överutnyttjade alltmer matrisfubben, så nu snuddar förlusten vid 50 kr/m3. Det är nu många ”uppsatta” i landet som inte har rent mjöl i påsen.

Taggar: Matrisfub, SDC, Skogsstyrelsen, Södra, VMF, fuskfub;