virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

16 Sveaskog går i täten...

Vi suger med glädje på Sveaskogs ställningstagande om att de skall ta ytterligare ett nytt steg för att utnyttja den naturliga virkestillväxten ur sin skog. Förra året skulle de sänka slutavverkningarna med 20%(?) eftersom de kommit på att de avverkade för tidigt medan volymen fortfarande växte med lönsamhet.

Nu förmedlar de sin nu uttryckta ambition att volymen inte heller får hämtas omotiverat i gallring eftersom det sänker möjlig volym ännu mer. (Detta visste ni redan😊)

De som yttrat sig har uppskattat, att det nu finns företag i skogsbruket som har modet att ta egna kloka steg även om det avviker mot etablissemangets, som i 20 år försökt avverka bestånden för tidigt och även gallra alldeles för hårt. Sveaskogs värdefulla ställningstagande behöver uppmuntras. För egen del tror jag att det kommer invändningar från de som vill överutnyttja skogsägarna, så länge det går, även om de ”äter på sig själva”. Virket finns ju inte om metoder tillämpas som hittills.

Glöm inte bort att redan på 80-talet poängterades ståndortsanpassat skogsbruk. Trädslag efter bonitet och anpassad skötsel efter bonitet, så inte röjaren har lika många stammar på kullen som i dalen. Ser ni detta i jobben som görs? Är det dags att diskutera/kolla detta med alla utförare för att närma sig mer optimal skötsel?

Det finns en stor mängd skötseltips som inte görs. Det motiverar att skogsägare självutbildar sig om gallringsmetoder och kan kolla med grundytemätningar för att ex. kolla hårdheten på gallring.

Taggar: Bergkvist, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Skogsstyrelsen, Sveaskog, Södra, Vida, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: