virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

15 Sveaskog tar ytterligare ett nytt steg....

Skogsforum har nu hört att Sveaskog äntligen kommit med de självklara slutsatserna att om överuttag undviks i gallring så ökar volym, värde och kollagring. Detta kan bli ett mycket viktigt tillfälle att ta vara på eftersom detta värdefulla yttrandet nu kommer från part som huvudsakligen är starkt knuten till skog och även industri.

Det kan bli ett paradigmskifte och ge stöd för de kompetenta krafter som i många år redan framfört samma sak, men betraktats som amatörer som man tar lätt på. Jag tänker på Anders och Johannes Eriksson i Hyssna som framfört detta i säkert 20 år.

 Ett tiotal år har ni kunnat läsa om det HÄR på Virkesakuten. I sammanhanget vill jag dock lyfta fram att huvudstamstänk ökar nyttan och ”friden” från vindfällen i sammanhanget, men det framstår numera inte som att bolagen kräver den kunskapen av sitt folk, när de gallrar åt skogsägare. (Lyft fram det som var viktigt på 70-talet, när det nu ”börjar röra sig” i ämnet!

Skogsforum har en tid tillhört de som försökt bevisa farorna med hård gallring.

Skogsforum gav vissa entreprenörer med mindre maskiner beröm för framsynthet och även Skogforsk för sin nästan överraskande upptäckt, när de med ny programvara i skördare kan se grundytan och finner att den blivit för låg i många kontrollytor/företag. Ett besök NYLIGEN med Skogforsks program i min kommun Hylte, så fick tydligen även Sydved en tankeställare omkring för hårda uttag. Något som de redan kunde fått insikt om de lyssnat för 25 år sedan, då de i gallring jagade förväxande träd synnerligen frekvent. Avsikten var då att få ett grövre uttag och riktigt riklig mängd virke, fast det var förödande för skogsägaren och gav Sydved kritik.

Ju fler vi blir nu som i mer medvind lyfter värdet av klok gallring, desto mer kraft bör det bli i slutsatserna, även om det nog grämer många tjänstemän och besvärar ännu fler. Med viss uppoffring kan det också bli en avgörande förbättring i klimatproblemen.

Taggar: Skogsforum, Sveaskog, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: