virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Instämmer du?

Chefen på svenska Greenpeace pekar på faran, att den politiska energin läggs på nya skogsutredningens delvis smala spektra och att resultat därifrån kan stoppa och minst försena andra kloka beslut omkring biologi och äganderätten hos skogsägare, som nu riskerar åtskilliga miljoner i förlust per tänkt avverkning.

Hon ondgör sig av att det avverkas för tidigt och virket blir för mycket kortlivade produkter. Hon vill se mer plank som bygger upp hus för lång tid. Jag delar synpunkten.

Viss invändning vill jag göra mot påståendet, att det inte lönar sig att vänta in mer optimal grövre grovlek vid slutavverkning. Mestadels avverkas i god tid före kulminering av tillväxtkurvan, vilket borde beaktas mer, speciellt när priset stiger på virket med 5 kr/m3 och cm (vid normala grovlekar). Tillväxt med årsring på 3 mm ger 1 cm fortare än två år. 5 år bör då ge ca 15 kr/m3 åtminstone inkl. lägre avverkningskostnad.

Så om området är försiktigt gallrad med högt virkesförråd och obetydliga markskador, så bör det vara ett bestånd med minimal röta som drar åt andra hållet. Givetvis bör inte dessa bestånd bli frihuggna så storm blir en faktor.

Egentligen säger Greenpeace, att det är köparnas dåliga råd som missgynnar skogsägare och klimatet. Fler borde verkligen inse att virkesköparen med stora behov av virke, dessutom som motpart, den kan inte var den bästa rådgivaren för avverkningstidpunkt.

Taggar: Bergkvist, Naturvårdsverket, SCA, STORA, Siljan, Skogsstyrelsen, Södra, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: