virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Detta är värd en egen mässa;

Detta var ju ord från skogsägare, som sett hur skogsbranschen sänker virkeskvaliteten i svensk virke;

”Precis det jag befarat under en lång tid! Kvalitet lönar sig inte..... Bulkproduktion av klenare och klenare timmer där årsringskrav och kvistighet ej beaktas. Det är tydligen det vi skogsägare med fin kvalitet ska nöja oss med? Och tyvärr finns det inga sågar här som betalar för fin kvalitet heller. En tråkig utveckling för en annan som är uppvuxen med halvkvinta o/s och utskott ......”

Låga virkespriser i 20 år har gett sågverken en gräddfil, så de därför ändå kunnat få lönsamhet som önskats.

Avsiktlig ”förenkling” genom att köpa mer virke ”oklassat” har man gjort det enklare för skogsägare och oinspirerade maskinförare. Även slapp arbetsledningen har sluppit att hålla uppe kunskap och behöva kontrollera, det de har bristfällig kunskap om. (Tänk på John Harrysson Södra i Gislaved.)

Många krafter har sålt in bredare årsringar, med följd att även virket blivit mindre rötmotståndigt och kvistigare. Detta märks inte helt i det som levereras för sågning förrän efter 20 - 50 år. Men då är det för sent att vakna.

I stundande tider med klimatproblem och mer behov att bygga mer hus av trä som bör stå längre tid, då är detta virke långt från optimalt. Vill man bygga hus mest klimatsmart gäller dessutom god regelstomme och inte mycket korslimmat virke.

Kan inte skogsbranschen och samhället hålla mer än en sak i huvudet samtidigt? Vilka hjälper dem?

Taggar: ATA, Bergkvist, Canfor, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: