virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

A Farlig soppa ......

Ett antal saker har hänt som motiverar följande.

Utveckling i skogsbruket bromsas genom att det blivit stora företag vid virkesinköp som avsiktligt inte deltar i den breda utvecklingen i skogen och skogsägarna har ingen som för deras talan. (Som ni vet deltar en del av köparna i något stort projekt som drar till sig uppmärksamhet, men som inte gett resultat på lång tid. Här kommer onekligen frågan, om det är uppehållande verksamhet för att bromsa annat?)

Likaså maskintillverkarna har blivit stora och månar om sin egen produkt, som de egentligen mest symboliskt utvecklar. Men makt har de som utnyttjas.

På konstigt sätt pressas flera mindre företag till att sluta tillverkning av för skogen starkt förbilligande utrustning. Trots att företaget får skälig betalning för sitt nya koncept, så läggs det ner. Frågan kommer då om företaget tjänade mer pengar på tidigare lösning eller det är konkurrenter som tvingar företaget satt fortsätta användning av den utrustning som övriga marknaden vill fortsätta ”tjänar pengar” på. (Det är ju bara skogsägare som drabbas.)

Detta har skett upprepade gånger tidigare, där bra förhållande stoppas och alla kör vidare på en ”lägre” nivå.

De stora företagen ser till att behålla en form av monopol. Skogforsk tittar samtidigt bara på fast skogsägare måste betala till Skogsforsk på nästan varje m3 virke. Kooperationen är en del av köparsidan som knappast gör något.

Vem motarbetar denna degenerering? Forts;

Taggar: ATA, Bergkvist, Canfor, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Skogforsk, Södra, Vida, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: