virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

God kunskap...

En mindre skördare som går i området mellan Varberg och Kungsbacka (ca 4 mil) har jobbat upp intresset hos skogsägare, så de har mer jobb än vad de hinner med. Detta är en vanlig situation när bra förare medverkar.

Just nu är de hos den skogligt intresserade Jonas Torbjörnsson Klefs gård. Jonas försöker detta i sina stora bestånd med sitkagran som redan presterat volymer som fått virkesköpare och institutioner att häpna. Jonas satsar på sitka som för honom står stadigare i stormar i kustbandet. Nu tar han steget till mindre maskiner (Malwa) för att vinna en meter smalare stickvägar, som ytterligare minskar vindens möjlighet att få fäste.

  Jonas vill ha många stammar, vilket ger en följsamhet när det stormar och när träden då stöttar varandra och inte får några mellanrum då lyfts vinden över bestånden.

  Bestånden är redan vid gallring virkesrika, med följd att uttaget blir ganska normalt i mängd trots smalare stickvägar. Detta är följdeffekter av god tidigare planering. Marken är mycket god och 1200 – 1500 stam blir kvar till slutavverkning.

Det bör noteras att Jonas gynnar löv och diverse för det biologiska där det går.

Taggar: Malwa, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: