virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

1513 Södra genomför ”prisjusteringar”.

 Notera uttrycket ”justera”. Förr var uttrycket rejäla prishöjning när höjningen var 20 – 30 kr/m3. Nu höjs kubb och klentimmer med 80 kr/m3 och bränsleved med 60 kr/m3. Hur stor är efterfrågan till hösten, när lagren sannolikt är körda i botten?

Det är snart Södras Föreningsstämma därför höjs virkespriserna från och med den 15 april på barrmassaved, lövmassaved, bränsleved, timmer och klena sågbara sortiment.

Södra uttrycker en illa dold oro: ”Det skifte som vi ser på virkesmarknaden där ett historiskt utbudsöverskott övergått till ett strukturellt råvaruunderskott innebär ett nytt läge både för virkesaffärer och industrin. Allt fler vill använda skogen och dess råvara till olika nyttor, vilket innebär många möjligheter och en konkurrensfördel för den som lyckas använda hela trädet klokt i kombination med att vara en drivande marknadsaktör”. OBS att Södra och andra köpare bidragit till krissituationen genom att gallra hårt för att få virke i stunden. Nu är det kronisk brist på allt, när det borde varit nära dubbla mängden virke/ha vid slutavverkning i många bestånd. Vågar förtroendevalda framför detta?

Följande prisjusteringar görs och gäller från och med 15 april 2024:  Massaved​. Grundpriset på barrmassaved​ och bokmassaved höjs med 50 kr/m³fub   Grundpriset på lövmassaved​ höjs med 30 kr/m³fub 

Timmer​: Grundpriset på normaltimmer av tall och gran​ höjs med 30 kr/m³fub   

Grundpriset på klentimmer och kubb​ höjs med 80 kr/m³fub  

Grundpriset på boktimmer/kubb höjs med 80 kr/m³fub   ​

Bränsleved​: Grundpriset på bränsleved höjs med 60kr/m³fub  

Tydligt framgår att det är efterfrågan på det klena som drar upp priserna mest, där bränsle är en ny konkurrent.
Taggar: Södra, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: