virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

14 Sveaskog styr...

Setra har byggt ut sågverk, för att bl.a. såga klenvirke. Det tar virke från småsågar som litat på virke från Sveaskog och Mellanskog.

Utbyggnaden med pengar från de goda åren med stor underbetalning för virke, det har gett en ”för stor kostym” i branschen. Gjord utbyggnad och nu virkesbrist, det är en omöjlig situation. Mindre sågverk litar på viss solidaritet från näraliggande skogsägare.

Längre transporter på virket, möjligen även detta är något som stora koncerner gör för att ta död på mindre sågverk.

Några sågverk har använt vinster till att effektivisera möjligheten att kunna såga ut bättre virke ur stocken, vilket kan vara värdefullt. Här vill jag dock peka på att det är hög tid att öka kunskapen i förarna, först de som kör skördare så de lär sig se trädet på rot och bedöma kvalitet från utseende och stöd av omgivning och årsringar. Kunskap här borde öka värdet från skogen med 20 kr/m3 i steg ett.

Sen behövs ekonomiskt tänk i skotarförarna, så de inte bara lastar virke på skotaren och sen slänger av det. Sorteringsnoggrannhet är viktig okänd förlust. Slutligen bör denne förare kunna se när skördaren gjort en stock som är dålig eller t.o.m. vrak och sortera eller åtgärda på rätt sätt. Uppemot en tia kan finnas här. Tänk på krök och vrakstockar.

Taggar: Nydala Trä, Sveaskog, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: