virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

107 C Tidningen Skogen

Det var hedrande att Skogen svarade denna gång! Det ger kanske hopp om förändring.

  Viktigt att skogsägare får instruktiva bilder som visar det värdefulla för dem. Är det PR för tillverkaren, som det var här, så måste tidningen skriva det så tydligt i artikeln, så det tveksamt framställda inte ger fel inlärning.

  Bilden på fällning (se tidigare bilder) visar sågen i en vinkel som inte ens ger tredimensionell känsla om sågen. Dessutom är vitala delar av sågen skymd av en person som ser ut "att skita i en flaska," som en sa när det var krystad ställning i ett moment på kurs. Nu visas i stället en sågning som kan vara den allra sämsta för god siktning. Dålig siktning vet vi ger fastfällningar, som orsakar de vanligaste dödsolyckorna.

Hade tidningen i stället tagit en bild från fällriktningen i tidigt stadier vid ansättning för övre riktskär kunde det blivit en mycket bra bild som även visat sågen fullt ut i instruktiv position.

   Bilden på kvistningen är dock ännu värre. Vilket värde har det att tidningen enbart visar en självklar platt undersida på en ny såg? En fullständigt regelvidrig kvistning görs sen med den farliga svärdspetsen.

Det klagas i artikeln på att sågen är tung att bära. Undra på det vid sådan kvistning. Med rätt kvistning bärs sällan sågens hela vikt mellan rot och topp på trädet. Kanske har Skogen nu gett den nya sågen en ofördelaktig felaktig prägel även vid förhållande där den är lämplig?

  Som jag ser det skulle en bild blivit optimal för alla, tagen vid sågning av kvist nr 1 eller en tidig med nr 2 i anvisat kvistningsmönster på motsatt sida om trädet som personen står och fotografen givetvis står på motsatt sida om trädet som personen som sågar med öppen vy mot sågen.

     Tidningens uppgift borde vara att försöka öka säkerhet och minska slit genom ändrat beteende. Vi vill inte se att annonser (typ Stihl) och populistiska tidningsartiklar ska riva ner "det goda" från information och utbildning.

  Tidningen borde veta att skogen tillhör en av landets olycksdrabbade branscher. Det gäller faktiskt hälsa och liv. 2017 kom inte många nog hem från skogsjobbet.

Taggar: Tidningen Skogen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: