virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

E Koncentrerad upplysning...

I  soppan med fel i matrisfubb finns även följande.

5 Stor del av virkesköparan vill ha medellängder mellan 48 och 50 dm. Det är medellängd ca 6 dm högre än vad som gällde när omräkningstalen fastställdes. 6 dm högre medellängd för virke från 43 till 49 dm innebär en underskattad volym med matrisfub på ca 10 – 20 kr/m3 beroende på pris/m3 mm.

Du vet väl även om att många köpare har prislistor som inte ökar priset alls för uttag av högre medellängd? 15 -25 kr/m3 kommer då ytterligare som förlust. De köpare påstår felaktigt att de inte behöver öka priset eftersom de betalar i m3fub med omräkningstal till stockens ”verkliga volym”. Att detta är osanning har tidigare här inlägg bevisat. Dessutom vet de att uttag av längre stocklängder även ger mer massaved och mer fel på virket, som sänker avverkningsvärdet.

Jag är övertygad om att köparna skulle sluta att göra bedrägliga prislistor, om inte skogsägare vore tysta i detta problem och sålde virke till dem.

Några av köparna med dessa förhållande är ATA, Derome, Holmen, SCA, Siljan, Mellanskog, Weda, Stora, Sydved, Södra, Vida, Värne Skogstjänst, Fegen, Karl Hedin m.fl. Bl.a. Siljans enorma medellängder är en skamfläck, vilket inköpare heller inte säger emot.

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Matrisfub, SCA, SDC, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: