virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

969 Södra behöver förbättras

Pengarna bränner i Södras kassakista efter ett bra år och pengar till virkespris och efterlikvid ”tullas” på.

Södra köper nämligen Bergvik Skogs skogsinnehav i Lettland. Affären omfattar 111 100 hektar. (Över 2000 normalfastigheter.)

”Genom denna investering säkrar vi delar av vårt behov av skogsråvara. Vi får en bättre struktur på vår virkesimport, som kompletterar våra medlemmars virkesleveranser och stärker Södras konkurrenskraft”, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra, i ett pressmeddelande.

Avsikten lär vara att slippa höja virkespriset till skogsägare i vårt land. Hämtning utomlands har alltid varit i avsikt att slippa höja virkespriserna. Bolagen har även tagit i egna skogar vid liknande situationer.

Sedan tidigare äger Södra redan skog i Lettland och förutom alla aktier i bolagen SIA Bergvik Skog och SIA Ruda, inkluderar förvärvet även den skogliga organisationen med 24 medarbetare. Affären kostar Södra 324 miljoner euro. (Ca 3 miljarder.)

Här kommer i klartext att det inte är skogsägare i Sverige som ska gynnas; –” Lettland är i dag och framåt en viktig del av Södras råvaruförsörjning. Med förvärvet av ny skogsmark har vi en unik chans att stärka vår ställning på den lettiska marknaden.” säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog.

Taggar: STORA, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: