virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

845 Södra behöver förbättras ..

Nobelpristagaren i ekonomi säger det man hörde redan som liten. "Tänk igenom det du köper. Sätt dig inte i skuld, för då är du inte fri. Det är bättre att göra en sak bra från början, så slipper man göra om det." I dag får de med pompa och ståt 9 miljoner för gamla sanningar.

Redan under mina tidiga år i Södra användes uttrycket 80 - 20. Regionchefen sa, gör 80% bra och engagerat, så ordnar sig de sista 20 på "tillräckligt bra sätt" sen. De 80 procenten är det marknaden ser och det företaget syns på. Vad vi inte tänkte så noga på var att ibland sopades de 20% under mattan.

ATA, Holmen, SCA, Siljan, Mellanskog, Weda, Stora, Sydved, Södra, Vida, Maa m.fl. ger näring för att mottot är 40 - 25- 35 idag. D.v.s. lägg energi på 40% och tro att 25% kan lösa sig på något sätt och gör det inte det så strunta i resten och kunden. Det finns andra kunder.

När jag som anställd nämnde om bristerna i arbetet i Södra kom svaret "så är det på andra företag också". Dåvarande skogsbruksavdelningen menade att: "vi har inte råd att göra allt rätt om vi skall konkurrera med andra som arbetar med en viss mängd tolererade brister".

Vart leder detta sätt att tänka?

Taggar: ATA, Holmen, Maa, Mellanskog, SCA, STORA, SYDVED, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: