virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

844 B Södra behöver förbättras ..

Fortsättning. Hur är det med den breda skogskunskapen i Södras styrelse?

Vi vet att några har mycket klen skogskunskap. Hur många kan vad grundyta är och hur den bedöms och vägleder i gallring. Har de så lång kunskap att de följt egna bestånd från röjning till en stund efter sista gallring? Har de själva hämtat vindfällen med jordbrukstraktor där stora gallringsmaskiner kört?

Tjänsteman på Södra som vurmar för stora maskiner fick en knäpp på näsan, när avverkning hos honom kördes ut med häst.

Ännu vanligare är dock när tjänstemän själva väljer entreprenörer utanför kooperationen och ofta då mindre maskiner. Detta förekommer även i förtroendemannaledet, där de vill styra avverkning med vanligtvis mindre maskiner. De äldre skogsägare som sett det omöjliga att komma åt vindfälle efter stora maskiner som krossat basvägar förmedlar viktig fakta. (Obs Södra lämnar över 40 meter långa spår utan att skämmas trots markskoningsgarantin.)

Skogsägarna behöver uppenbart kräva en "krympt" Fiberdrive, som jag 2014 såg så mycket positivt efter. En maskin som sänker överförd vikt på 180% till en hjulsida (på dagens maskiner) till under 100% och med små åtgärder kan det bli ner till 20% i samma läge. Om ni förstått mattematiken, så är det skillnad på 160%. Inse skillnaden att få 180 kg på foten eller 20 kg! Inse värdet av att vid känsliga förhållande med teknik kunna minimera flera problem, som lämnar spår efter sig.

Detta borde kunna bli resultatet med en maskin som samtidigt bara behöver ca en meter smalare vägar, där mer skog växer och den står bättre mot vindfällning. Detta kan motsvara en viss merkostnad flera ggr.

Taggar: Fiberdrive, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: