virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

867 B Södra behöver förbättras ..

Fortsättning på analys på Södras lista för Långasjö.

Längder: 304, 334 cm o.s.v. Oväntat är att 9 längder är tillåtna, vilket Södra brukar avsky. Kontrollera så inte Södra tillämpar en hård fördelningsaptering och styr bort från flera längder på denna lista, som då sänker priset mer än de 8 kr/m3 som är kompensering för avsteg från optimal aptering..

Diametrar: Listan börjar på 16 cm. Mindre avverkningar får inte volym för ett klentimmer eller kubbsortiment. Några bitarpå 14- 15 cm är OK mot massaved. Även på större avverkning med Södras låga kubbpris blir mervärdet med kubb på normalskog något mindre än 10 kr/m3 och försvinner nog i sortering och mer vrak.

Kvalitet: Som vanligt hos Södra görs ingen prisökning för bra kvalitet och därmed inte heller stimulans för bra aptering. Det sista brukar innebära för många krökvrak. Listan har prismässiga fördelar i sämre skog.

Pris: På trädbank blir "baspriset" ca "mitten på skuren" med köpare bland köpare. Men premier vid större avverkning och tillgänglighet ger ca 40 kr/m3. Troligen har Södra även nu räknat fel, så det blir lite efterlikvid (från massaved) trots att sågverken ännu inte genererat något att tala om. Men det är långt till 150 - 170 kr i påslag plus certifiering.

Nästa inlägg nämner fler överraskningar.
Taggar: Södra, fördelningsaptering;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: