virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

7 D Kontrakt till redovisning...

Efter förra inlägget har det undrats om det går att få avverkningsuppgifter från maskin även om det inte beställts vid kontraktsskrivningen.

Uppgifterna är självklart skogsägarens, så begär din rätt när du kommer på att det behövs. Dock behöver vissa datorer ställa in staminsamling redan vid avverkningsstart.

Du kan begära uppgifter långt efter avverkningslut. De finns på företaget, hos entreprenören, i skördaren och vissa uppgifter finns på SDC om det är en maskin som är med i kvalitetssäkringssystemet.

Varför är ni så blyga? Uppgifterna borde erbjudas av inköparen, på samma sätt som när expediten frågar om du vill ha kvitto, när du köper en brödkaka i speceriaffären.

Hämta uppgifterna när avverkningen är klar. Ta gärna med ett USB minne så har du snart uppgifterna i handen. Lika lätt är det att föraren mejlar filerna till dig.

Säger föraren, att han inte behärskar detta, så har du upptäckt något anmärkningsvärt. Mest troligt är att det är en nödlögn. Ibland skyller de på att de inte får lämna ut dem. Vad tänker du då???????

Vissa datorer skriver lika lätt ut uppgifterna som kontorsdatorn. Men obs du skall ha alla uppgifterna och inte bara sammanställning av ex produktion på ett eller två blad. (Detta trix tillämpar en del avverkare.)

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Mellanskog, SCA, SDC, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: