virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

5 Tänk på...

Andra "gruppbeteende" i skogsbranschen tänker jag också på och då Peter Nilsson vd på Bergs (Samme Nilsson som utan "betänketid" fick lämna Södra tillsammans med ca en handfull andra.)

Peter beklagade sig nyligen i skogspress över att de och några köpare påverkades att i våras höja timmerpriserna ca 2%. Detta sker i en efterfrågesituation som är unik för ca 10 år bakåt och goda priser vid försäljning. (Läste i dagarna "att marknaden vill ha allt i virkesväg".)

Samtidigt är premiepåslag på över 20% vanligt för att  få virkesaffärer. Alltså gnäller de över att en tiondel av "förhandlingsutrymmet" naggas i en situation med högre egen betalning. Är den mindre än 2%?

Just detta ensidiga gruppbeteende har gjort att det är en öppen prisnivå som genomgående är ca 120 kr/m3 fel och ibland några tjugor till. (Avser avverkning på 300 m3.) Samtidigt är "jämmerkören" högljudd när svenska kronan blir ogynnsam för dem.

Det har krävts ett halvår för skogspress att få fram hur gynnsam virkessituationen är sen början på året. Under tiden har köparna köpt på sig virke till något högre priser, men uppenbart inte till vad de kunnat betala.

Vilka agerar i och för säljareledet?

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: