virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

731 Södra behöver förbättras ...

Att läsa om hur stora sågverk byggs ut och att de avser öka sågutnyttjandet av rundvirket. Ofta utgår de från låga 45-47%. Hela branschen ha "hängslats ner" i sin iver att såga mycket. Resultatet är lågt utnyttjande och sämre kvalitet på slutprodukten.

Det är siffror som inte imponerar. Troligen kan man dock inte begära samma utnyttjandegrad som från det sparrsåg jag praktiserade på för länge sedan. En rund tre och kvart tums sparre räckte för att få en "fyrkantig" sparre på 3". Det var över 100% sågutbyte.

Visst ser man idag slarvig sågning vid visning på sågverk. Att placera en stock så kantsidorna på blivande plankor får de minsta kvistarna, det ökar bärigheten betydligt på virket. Detta kunde gamla sågmästare vid både ramsåg och cirkelsågar. Idag ser man ingen människa som styr inläggningen av stock före sågning. Det är Rysk roulette vid skador och alla kvistar inkl. sprötkvist.

Att höra att hantering av virke på nya Värösågen sker på sätt, så förstörelse blir fallet och hela virkespaket flisas till massaved. Anställda där med känsla för skogens värde reagerar starkt över det de ser. Visas sådant för förtroendemännen(och pressfolk) när de besöker "fabrikspärlan".

Det är värdefullt att ni lämnar era synpunkter hit till Virkesakuten.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: