virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

730 Södra behöver förbättras ...

En insändare skriver fredagen den 25 nov ut sin besvikelse på Södras agerande vid avvecklingen vid sågen i Ramkvilla. Södra har helt kallsinnigt nobbat alla intressenter som ville överta sågen. I stället styckas maskiner och går mest till Ryssland. (Är Södra lika intresserade som Donald Trump att få kontakter där?)

Södras agerande går illa åt Ramkvilla som ort vilket skogsägare behöver fundera på redan när Södra intresserar sig för en industri. Kanske de bara vill suga ut det "gottaste". Tidigare köpte Södra Hördegårds såg där och nu lägger de ner det.

Under ca 15 år har 20-talet företag köpts av Södra och sen lagts ner eller sålts.

Dyrast var köpen och nerläggningen av de 2 massabruken i Norge som kostade över 2 miljarder i förlust. (Mer än hälften mot vad utbyggnaden i Värö är beräknad till.)

 Nerläggning av ytterligare 9 industrier såg etc. har en opreciserad kostnad. Därtill 9 försålda industrier som inte varit lönsamma. Det innebär fler dåliga affärer. 

När Lars Idermark får en fråga om vad det kostar undviker han svar men säger att "de ekonomiska effekterna är hanterbara". Det hade uppenbart räckt att bygga ut ett Värö till.

Detta skrivs för att ni måste fundera. Detta är samma stil som när Södra blev konkursfärdigt på 80-talet efter vd Schottes köp och nerläggningar. Vad konsekvenserna i Södra blir nu återstår att se utöver kapacitetsnerdragning i sågverken. Om detta klaras betyder det först och främst att kassan är berövad stora belopp, som ägarna borde haft fördelar av. I varje fall skulle det tidigare varit bättre betalt för virket i form av de belopp som ledningen nu "rufflat" bort.

Vad gör förtroenderåden, styrelsen m.fl.?

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: