virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

563 Vidaproblem..

Lär mer av bilden i inlägget nyss 596 Södra. När gallringskördare lämnar stammar, som de själva fällt obearbetade på marken bedrar de er. Exempel. En slank stam som är 8 cm på mitt och blir 55 dm till 5 cm är värd ca 10 kr om detta är björk. Mertiden att arbeta upp stammen när den sitter i aggregatet kostar ca 1-3 kr (vid körning på timtid). På denna volym är det förlorad inkomst för er skogsägare på nära 250 kr/m3 och betalar utkörning.

Jag såg på en avverkning Vida gjorde, som leddes av Wilhelmsson, där skördareföraren tyckte, att röjarna tagit bort för dåligt och "röjde" därför extra med den gamle skrotskördaren. Det låg ibland 5 stammar fällda från samma uppställningsplats. Det var fina stammar mest utan kvistningsbehov.

Detta tyder på att fel attityd i företaget Vida m.fl. Men här verkade det ibland som att inköparen tyckte, att det räcker om skogsägare får ca hälften av det han sålde.

Självklart producerar skördaren mindre volym vid dessa grovlekar, men det är ju ändå stora mervärden med den betalning som utgår. Med dessa förutsättningar finns det fog för den långvariga kritik som riktas mot bolag och förare, när skogsägaren år efter år ser dessa lönsamma toppar ligga kvar hos sig.
Taggar: Södra, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: