virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Är det dagens kultur? 2

Inlägget "Är det dagens kultur?" http://virkesakuten.blogg.se/2015/september/ar-det-dagens-kultur.html

Samtal om detta och händelser ger en mer än oroande bild om egensinniga och buffligt beteende.

VMF som skall vara helt oberoende, tillåter att sågverkets egna virkesmätare medverkar vid extrem marknadsförande skogsdag för det köpande företaget. Irritationen minskar inte bland deltagarna, när mätaren inte kan läsa innantill i bestämmelser. (Resultatet blir därför ett billigare virke till sågverket.)

På annan skogsdag  deltar orutinerat centralt placerad personal, för att presentera företagets policy i bl.a. gallring. Övertoner nämndes omkring Södras intresse, att stora träd skall letas efter och tas bort i gallringen. Deltagare reagerade mot detta, eftersom det då tas bort de träd, som växer bäst och är stabila mot storm och håller ihop beståndet. Tas de bort blir det ett hål och möjlighet för vind att riva ner fler träd.  Det föreslås i stället att "bromsa" grovleken på förväxande träd, genom att ställa tätare intill detta kraftigare träd. Erfarenheten har visat, att årsringar går 20 år senare ner till nära mm/år när trängseln är helt nådd. Har detta synsätt i hela gallringen kan många av de där dyra 6-8 vindfällena/storm och ha  undvikas. Mer tillväxt. Mer volym kvar i beståndet. Större värde. Mindre kostnad när inte vissa vindfällen ens betalar jobbet. (Men mindre massaved till Södra.)

Men Södras attityd att röja hårt och orsaka, att de bästa träden växer ohämmat, det startar denna processen. Sen gallra hårt, det gynnar ytterligare de "träd som kan ta för sig" och då blir dessa för grova. Hur kan en slentrianmässig galen princip få eskalera på detta sätt?
Taggar: SYDVED, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: