virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

525 Södra behöver förbättras ...

Dessa är bromsar i utvecklingen.

1 Personer som under lång tid arbetat med samma gebit tycker att, de kan skåda lång tid av förändring bakåt. Då kommer den belåtna tanken. Man har medverkat till detta och nu är det inte mer att utveckla. Detta är en farlig uppfattning, om den överförs också till andra.

2 Personer som har visst utvecklingsansvar men inte har rätta förmågan att analysera in i det okända. Efterhand måste dessa personer börja försvara sin ståndpunkt den status som finns i dag och de "överlämnar uppgiften" till ex. Skogforsk som lever för att finansiera sina anställda och för att nå detta marknadsför de yvigt vad de tror på i forskningsväg, som senare dock blir av varierande kvalitet. Det uppstår en "rundgång" av förväntningar, forskningspengar, långa utredningar och det kommer en rapport som slungas ut i branschen och ibland används. Genom institutionsverksamheten på Skogforsk, "kårandan" i skogsbranschen, så blir resultatet ibland oacceptabelt om det varit så som framställts här i ett företag. Men det gör tillvaron "bekväm" för teknikutvecklaren, som nämndes om i inledningen av punkten.

3 Det finns personer som griper chansen i flykten och tjusas av att just nu finns en möjlighet att tjäna pengar på något som blivit fel.

Ett symboliskt exempel: Det läcker från dåliga röranslutningar. Då säljer man uppsamlingsdukar som hindra att det blir pölar. Men avdunstningen ger fuktskador i omgivningen. Då säljer man avfuktare för detta och tjänar ytterligare pengar.

Resurserna borde i stället läggas på att lösa problemet.......

Men sista gruppen flyter fram och njuter av att ha roligt och det kan bli lönsamt. Till slut blir situationen något, som liknar vad som blivit följden i Grekland.

Detta är några exempel på "marknadskrafter" som bör bevakas. Är du skogsägaren, som får ta konsekvenser av slöhet, lättsinne, okunnighet, överutnyttjande etc. så behöver även du reagera!

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Komatsu, SCA, SYDVED, Södra, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: