virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

448 Södra behöver förbättras .....

Södra aviserar att utöka sin marskoningsgaranti till fler avverkningstyper. Ändå tveksamt om detta är till nytta för skogsägare.

Att gallring görs efter lämplig årstid, det har varit mycket viktigt rättesnöre. Med markskoningsgaranti ändras inte detta. Risken ökar i stället om skogsägare invaggas i tron att "markskoningsanden" löser även årstidsproblemen. Det kan därför bli mer skador på träd och terräng, bara för att Södra skall få lättare att planera in gallringar i takt som de strömmar in på kontrakt.

Uppenbart gör Södra en vinst på den avgift som de debiterar i "försäkring" vid avverkning och detta är i så fall ytterligare likviditetsförsäkring i Södra från skogsägarna.

Eftersom det är basvägarna som ofta är problemen i gallring kan detta genom gallring vid fel tillfälle resultera i att det hämtas ris från viktiga stickvägar, där inte marskoningsgarantin gäller för att lägga detta ris på basvägen.

Är detta fortsättning på dyr ytterligare byråkrati, som ger lägre värde för skogsägare och risk för sämre arbete i skogen och insamling till Södra att använda i kostsamma industrier?

- "Ändamålet helgar medlen", det är kanske kulturen som blivit följden.

- Det  vore bättre om Södra öppnade sig för det maskinkoncept som skulle provas på Södra, men Södra sa nej till Fiberdrive med yttrande, att det finns inga medlemmar som vill ha maskinen. Denna synpunkt har dock jag inte hörs från skogsägare som fått information om Fiberdrive, som har 40% mindre marktryck på bra väg och ännu mindre i svåra förhållande. Bränslebesparing ca 10 Kr/m3. Bara en flyttningskostnad mm.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: