virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Instruktionen...

Fredagens artikel i ATL om förluster med fuskfub är viktig instruktion att ta till sig.

Att begära samtliga uppgifter från avverkning är viktigt. Ex. Södras ovilja att ens lämna mätsedlar är som att "bädda för bedrägeri".

Prisfil och produktion från skördaren är ett måste av uppgifter, för att se styrningen av aptering och resultat.

Stamfiler är värdefulla för att se "fingeravtrycken" vid diameterintagning och hur mycket datorn varit den som valt  apteringen.

Tyvärr saknar artikeln det viktigaste. Den skulle visat kvoten (omräkningstalet) mellan apterad m3fubvolym och m3to i skördarens produktionsrapport, som i exemplet var 1.25. (Denna uppgifts riktighet är även från lämnad uppgift vid förfrågning hos SDC.)

Likaså saknas kvoten mellan m3fub i matrisfub och m3to på mätsedeln, som på samma virke var 1.16.  Skillnaden på dessa två omräkningstal är den verkliga förlusten.

Följaktligen har denna skogsägare fått m3to volymen 9 procent för lågt uppräknad. Det innebär att m3fubvolymen ger ett värde som vid 650 kr/m3 motsvarar ca 50 kr/m3fub för lite. Innebär med andra orda ord att köparen har inte behövt betala för hela volymen på bitarna.

Detta är en avverkning som Holmen tecknade med skogsägaren och där Holmen överlät timret till Vida.  Är det så här det får gå till när "rövarna" delar på "bytet" från skogsägarnas virke?

Klipp ut artikeln och sätt den i pärmen med mätuppgifter!

Taggar: Derome, Holmen, SLU, SYDVED, Södra, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: