virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

456 D Södra behöver förbättras .....

I inlägg 456 inleddes belysning av vad skogsbolagen håller på med i syfte att konsolidera sin makt...

- Följden blir att bolagen styr metodval hos skogsägare efter redan utförd utbildning i företaget och egna intresse. Det verkar som att valet av stora maskiner görs för att avverkning blir billigare "på papperet". Markpackning, hjulspår, omöjligt att köra med bil och traktor, svårt att gå mm, det är några konsekvenser som inte kommer med i kalkylen.

Inte heller är de medvetna om ilskan som väller upp i skogsägaren varje gång han skall köra eftervindfällen, ved, frakta ut plantor eller bara röra sig till harpasset och ser förödelsen som bromsar framfart och tanken kommer: "Nej aldrig mer affärer med denna köpare."

- Onekligen är bolagens metodval styrda av egna önskemål ex. massaindustrins intresse av att det skall finnas ett för stort utbud med massaved.  Följaktligen är hyggesfritt något som oroar bolagen när massavedsmängden sjunker till kanske hälften mot idag.

Samtidigt ökar timmermängden och blir allt bättre kvalitet.

- Märkligt att dessa beteende, som ger bolagen sådan makt ändå inte genererar mer vinster. Tanken går till att de blir "kolosser på lerfötter" som inte kan styras utan "skvätter ut vinster vid guppen". Normalt brukar också auktoritära miljöer orsaka ovilja att ta egna snabba nödvändiga  beslut. (Något som var ett begrepp i gamla ASSI domän.)

- Ovanstående har resulterat i att vårt land har lägre virkespriser än Finland och delar av Europa.

Taggar: Derome, Holmen, SYDVED, Skogforsk, Södra, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: