virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Fuskfub och allsköns trix.....

En skogsägare meddelade nyligen att ett ”lokalt sågverk” kan tänka sej att köpa skog om det är så stor mängd att en skördare blir lönsam, men då skall sågverkets egna entreprenör avverka skogen. Dessutom skall markägaren tillåta att sågverket apterar längderna efter sina önskemål.

- Eftersom skogsägaren sett virke avverkat på detta sätt vid väg hade han blivit överraskad över hur långt virket var apterat. Inte minst det klena timret.

- Eftersom sågverket mäter virket i fuskfub/matrisfub blir det extra lönsamt för sågverket. Ex. En så måttlig längd som 49 dm och 15 cm i grovlek betalas i fuskfub som om avsmalningen är 8 mm/m. Vid slutavverkning blir ofta avsmalningen 12 mm/m. Då blir förlusten för skogsägaren över 50 kr/m3.

- Om detta är genomgående metodik från köpare så försäkra er om pris som är fördelaktigt för dej.

   Skogsägaren uppmanar till vakenhet mot sådana här beskrivna virkesaffärer.

  Begär prisfil, produktionsuppgifter och samtliga stammar (eller en frekvens över hela avverkningen) på fil för ev. kontroll efteråt.  Begär det vid kontraktskrivningen. Det är för sent att bli efterklok.

Lennart Bertilsson

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Staffan E
skriven :

Det är just denna fråga som vissa förtroenderåd inom Södra helt nonchalerat under två år.Vi få r ej glömma att det var Södra som hösten 2008 gick i spets för införandet av matrisfubb, som än i dag existerar på volymmätning av tall. Det är du som skogsägare som måste agera mer kritiskt mot din inköpsbolag, för att detta fiasko helt upphör i verksamheten