virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Rotposter stämplas av .......?

Eftersom ett antal uppgifter kritiserats hos Skogsstyrelsen har de fråntagits rotpoststämplingen. Någon ny part skall göra detta. Jag hoppas inte att denna ”omröring i grytan” resulterar i prissänkning på virke p.g.a. minskning av konkurrens.

·         Otvivelaktigt är köp på prislista det billigaste virke som skaffas av virkesköparen.

·         Prispåslag på listan i storleksordningen 50-120 kr/m3 har många inte ”vågat” begära.

·         Likaså virke från avverkningsuppdrag. I båda dessa fall får leverantören ta problem med apteringsfel, andra misstag och försvunnet virke.

·         Listpriset har ex under decennier varit medvetet ”felräknat” av skogsägarrörelsen för att kunna ge efterlikvid och att tjäna pengar i företaget.

·         Detta har gett för låg öppen prisnivå. Detta har bl.a. gett för lågt utgångspris vid ersättning av skogsskadorna efter stormarna där ”listpris” ansetts gälla. Här har stora värden överraskande förlorats för drabbade skogsägare.

Den som skall stämpla rotpost måste vara helt objektiv och obefläckad. VMF lär ha föreslagits.

  • Virkesmätningsföreningarna är fläckade av sammansättningen i styrelser som domineras av köpare plus tjänstemän från skogsägarrörelsen eller från storföretagens tjänstemannarum ex. Sveaskog, Skogssällskap etc. Bara någon enstaka anonym skogsägare finns. Dessutom har högsta ledningen i VMF SYD en tid rekryterats från part som är emot rotposter.
  • Mätningsföreningen har när egna resurser gjort fel mörkat i handläggning och tillämpat sekretess som gett problem för många.
  • VMF:s tysta medverkan i matrisfubben/fuskfubben som systemmässigt oftast ger förluster för säljarna av virke är negativt om deras objektivitet och kunskap.
  • Blir rotpoststämpling något som blir ett tillfälligt arbete för nyutexaminerade skogstjänstemän i något år med begränsad erfarenhet och därmed ”svajig volym” som orsakar försiktig budgivning på avverkning blir skogsägaren förlorare.

Det gäller också att ni ser till att det blir en kontrollfunktion värd namnet för nya rotpostrutinerna.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anders
skriven :

Du har rätt. VMF har svårt att hantera utveckling och avvikelser.

Några exempel: Träffprocenten redovisas i klump, de som är viktigt för skogsägare är träffprocenten för vrak vilket ligger på ca: 30%

Nedklassning sker mycket godtyckligt med ingen uppföljning.

Utblidning har upphört inom virkesmätning.

ECT