virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

11 Länsförsäkringar

Följande gäller i huvudsak för Länsförsäkringar och Folksam.


    En summering vid årsskiftet omkring de stormskador som jag nämnt om och som tagits upp för korrigering visar på felaktig beräkning i alla försäkringsfall jag sett.

    Att försäkringsbolag räknat så fel eller medvetet använt värderingsnorm som varit felaktig var för mej otänkbart för några år sedan.

    Att undvika att svara har varit några försäkringskontors metod. 1.5 år "låg man på uppgifter" där det kan misstänkas att ärendet skulle nå tidpunkten för preskription. I ett fall var det bara 1 månad kvar. Trots påminnelser från skogsägaren blev det inget besked. När skogsägaren fick i gång ärendet gav det rättelser på hundratals tusen kr.

    Upprepade felräkningar och felaktiga besked har förekommit där 7 ggr är rekord på samma skadefall. Endast vid en av gångerna  kom ursäkt.

   Ingen skada har visat sej vara överbetald.

   Uttröttningsförsök och maktmarkering har förekommit.

   Inkompetens eller taktiskt beteende borde vara orsaken till denna kvalitet i handläggning.


Ni bör ta dess beskrivna erfarenheter som lärdomar inför kommande lägen där skador skall regleras.


Preskription har skett 3 år efter stormskadan. Dock finns en absolut 10-års gräns för att lyfta upp en skada för en försäkringstagare.

 Ex. om skadan varit okänd eller något direkt felaktigt skett i handläggning. Ex. felaktig ränteberäkning eller norm har upptäckts. (Räntan beräknas med 8% med följd att med ränta på ränta är det över 30% för närvarande för gamla felräkningar.)

Kompressionsskadorna på trädens läsida (s.k. valkarna/bulorna på träd i kantzon som står kvar, som professor Thomas Thörnqvist ihärdigt upplyst om, kan bli något som kunde bli föremål för korrigering. Besiktningsmännen letade inte efter dessa barksprickor som indikerade denna skada. Skadade områden skulle bedömts sluta längre in i stående områden.


Preskription för försäkringsbolag inträder mycket tidigare. Inom något år från lämnade uppgifter. Återbetalningskrav är nästan otänkbart om pengarna är i rörelsen och försäkringstagaren inte är medveten om felet.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: