virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

1514 Känner ni igen Södra....

Södra ljuger med stora bokstäver när de säger: ”Södra har i över 80 år spelat en betydande roll för skogsgårdens utveckling i södra Sverige och vi kommer fortsatt verka för dess lönsamhet som vårt främsta uppdrag", säger pratmakaren Peter Karlsson, affärsområdeschef på Södra Skog. 

Södra sänker sig själv fullständigt med dessa felaktiga upprepningar:

1 Södra har tillhört de virkesköpare som gallrat allra hårdast och förstört skog i tidiga gallringar för att få 10 m3 mer massaved/ha. Södra har ljugit och invaggat skogsägare i att ”vad vi än gör är alltid det rätta”. Detta gör att slutavverkningarna nu för ofta har mindre än halva möjliga volymen vid slutavverkning.

2 Södra införde den olagliga matrisfubben i samsyn med korrumperade kollegor i branschen. 7 – 12 miljarder kr försvann därmed för skogsägare.

3 Södra har starkast drivit att visa låga baspriser på virke och sen genom att erkänna medveten ”felräkning” ge efterlikvid på ca halva summan som de vill ersätta med.

4 Södras senaste prishöjning (30 kr/m3) framstår som den sedvanliga ”mutan” inför föreningsstämman, för att tysta kritiker inför stämman. Notera att fortfarande efter höjningen har Södra timmerpris som är mer än 200 kr/m3 lägre än vad privata köpare säger vid köp av virke.

Analytiker anser att Södras nu ”sedvanliga” höjningar ger obetydligt med nytt virke. Något nämnvärt virke finns ju nu inte att få till industri. Möjligen lockar det fram några avverkningsuppdrag för tidigt. Södras höjning på vårarna indikerar oftast mer om vad som händer med priserna till hösten.

Taggar: ATA, Bergkvist, Canfor, Derome, Holmen, Matrisfub, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Virkesakuten, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: