virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

"Planerat fusk".

Jag vill igen höja ett varnande hand i luften för dåliga skogsbruksplaner eftersom problemen förefaller eskalerar. Mäklare förvanskar planer så de blir näst intill värdelösa och därmed egentligen farliga. Dessutom friskriver de sig för innehållet och lägger hela kravet för kontrollen på köparen av ny fastighet.

För ett år sedan kom jag nära en plan som visade 50% fel.

Det finns planläggare som värderar från fotomaterial och därmed inte besöker varje bestånd. Ålder felbedöms i vuxen skog och om plantering är rimligt godkänd kontrolleras inte. Någon av dessa ”lata” planläggare gör det för att kompensera för en låg taxa i marknaden. Planläggare som tillfrågades om misstänkt fusk av ovanstående art fick som svar, det ska du inte lägga dig i (skumt). Mäklare säger att noggrannheten räcker. (Tänk på Attendos ljug mot anhöriga.)

En av de nämnda här är starkt knuten till Sydved, men anlitas av flera virkesköpare i mellersta Götaland.

Det finns b.la. mäklare som inte tar sitt ansvar också. De räknar upp volym i en halvgammal plan med egen schablonmängd. Vanligt är att planen då saknar namn på den som gjort planen. VARNING! Kanske bestånd t.o.m. är nerhuggna redan, men inte kontrollerade.

En fastighet hade på bestånd inte redovisad ålder , grundyta trädslag o.sv. Om avverkat var planterat framgick inte.

Några börjar använda drönare vidplanering. I visafall kan det vara bättre än bara fotoanalys eftersom det är aktuella uppgifter. Men även här erhålles inte exakta uppgifter om ålder, grundyta, trädslag etc. Etablerade konsultföretag medverkar i detta.

Motas inte ”Olle i grind snarast” kommer ännu värre konsekvenser.

 Är det så vi skall ha det i framtiden, och vad lär detta nästa generation?

Taggar: ATA, Canfor, Holmen, SYDVED, Vida;