virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

A Något oväntat hade hänt.......

En skogsägare berättade att han fått en mätsedel från Biometria på grantimmer från köpare som betalar samma pris för klass 1 och klass 2, men det märkliga han sett, det var att han fått högre pris för kval 2 än för kval 1. Det var ganska nära hundralappen i skillnad. Då blir slutsatsen att det måste vara fel.

Nu skall ni veta att detta är en skogsägare som köparna nog kallar ”lusläsare” som inte tolererar att bli lurad. En sådan skogsägare som inte köparna gillar eftersom skogsägare inte skall bry sig när något blivit fel.

Men han fick mig att fundera eftersom upptäckten kändes fel.

När jag fick se mätsedeln och kunde söka upp prislistan öppnades tankarna. Prislistan hade samma pris per kvalitet men ökande pris med grovlek.

Nu visade det sig att det var bara tre stockar i kval 2. En medelvolym på 0.17 m3 som motsvarar 18 cm på kv 1 och så högt som 0.25 för kval 2, vilket motsvarar ca 28 cm med samma längd.

Skogsägarens stockar med kval 2 kan alla ha varit i högsta prisklassen vilket då skapar det nu upptäckta högre priset för kval 2. Följaktligen är det logiska skäl till den oväntade prisskillnaden.

Min teori är att det handlar om grövre rotstockar med tillåten rötklick under 5% av behandlingscylinderns topparea.

Att köparen får justera bort rötan eller sälja som "utskott" det är något som köparen får ta. Troligen får köparen sänkt värde på de stockarna på 100 - 400 kr/m3. Varför skall inte kvalitet löna sig redan i skogen?

Genom lumpning till pannved eller som dött virke i skogen, kunde fler skogsägare med kunskap leverera virke som klarat automatjustering och perfekt vara. Högre pris till alla och bättre handelsbalans för vårt land.

Vi funderar mer i nästa inlägg;

Taggar: Mellanskog, Rundvirke, Virkesakuten;