virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Gift dig inte med din virkesköpare! Du kan bli offer för ”hedersförtryck”.

Birgitta Sennerdal skriver att det rått ett tvåprissystem vid virkesbetalningen en längre tid. Men skriver inte en siffra om vilka premier som förekommit. Här lyser åter igen en underdånighet fram mot virkesköparna.

SKOGEN vågar inte ge skogsägarna tips om att premie utöver lista på 150 – 200 kr/m3sk förekommer vid virkesförsäljning.

De skogsägare som tror att 40 kr/m3 i premie är normalt ännu, de säljer för billigt.

Fortfarande ingen upplysning om någon köpare har matrisfub, vilket många ännu har.

Att virkesmarknaden är skev det får vi tecken på igen, när SKOGEN presenterar aktuella virkespriser på två sidor med ca 400 prisuppgifter och inte en enda är ändrad mot tidigare, trots att tidningar och köpare uttalat flera gånger att virkesmarknaden dalat. Det stärker tanken att de synliga priserna inte är vad de betalar efter, utan något riktigt lågt. Därför lär nog köparna försöka börja på 50-lappen i premie igen.

Sennerdal påstår att det inte är SKOGEN som förmedlar de felaktiga virkespriserna utan köparna. Men SKOGEN sänder signalerna vidare om virkespriser, som riskerar att bedra skogsägare.

Men det är inte otänkbart att några av de köpare som finns med på SKOGEN:s presentation klagar och tycker att de framstår som dåliga betalare, men det bara visar hur skev ja t.o.m. ”skruvad” virkesmarknaden är.

Taggar: ATA, Bergkvist, Canfor, Derome, Holmen, SCA, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Virkesakuten;