virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

622 Vida/Canfor varudeklarerar sig

Tydliga signaler från Vida/Canfor är att de sågar för fullt och vill ha virke. De vill därför göra affärer med skogsägare. Detta indikerar att ”stoppsignalerna” i höstas var skrämskott.

De säger ”att skogsägare efter en avslutad affär skall känna dig nöjd både med priset vi betalade och arbetet våra entreprenörer utförde”. Här har Vida en svår uppgift att leva upp till och reda upp gamla dåliga affärer.

 Vida försöker förklara, men deras agenda har varit något annat. De skriver om sina entreprenörer: ”De som kommer till din mark jobbar inte på Vida, men de jobbar för Vida. Entreprenörerna är de som kommer ut till din skog och skall leverera det vi på Vida lovat.” Genom åren har vi sett att Vida lovar en sak, men det blir något annat. Fem ggr mer avverkat och t.o.m. gallrat i 105 åriga gran bestånd.

Underförstått skriver Vida så här om hur de vill ha ”kontroll” på entreprenörer. ”Därför är det viktigt för oss att ha långsiktiga relationer med entreprenörer som vi kan lita på och som vi vet representerar oss på bästa sätt.”

I Vidas budskap finns en underton att skogsägaren skall anlita inköparen för att få råd om hela sitt skogsinnehav och på sikt bli allt okunnigare och mer beroende av Vidas påstådda ”professionella” virkesköpare som sålt skogsägares virke och lagt i egen ficka. Åtskilliga brister mot certifiering blev också följden.

Om skogsägaren å andra sidan vill besöka sin avverkning föreslås att inköparen skall föreslå när det kan ske. Detta kan vara som indoktrinering från Ryssland.

Notera att Vida nu erkänner att de använt matrisfubben som varit ”svårbegriplig” och som ni vet olaglig med sina många fel.

Taggar: Matrisfub, Vida, Virkesakuten, fuskfub;