virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Vem tog initiativ till artikel i Skogsland?

Det finns fortfarande stora mörka fläckar på Deromekoncernen trots artikeln i dagens nyhetstidning Skogsland.

  • Derome går inte ifrån fuskfub som ger dem dold vinst och gör det omöjligt att nå det pris skogsägaren läser på prislistan, med en avvikelse på 5-25 kr/m3.
  • Deras PR jippo med timmer till 12 cm ger dem ytterligare vinster eftersom de kommer att få detta virke från slutavverkning med avsmalning i topparna från 10-20 mm/m medan fuskfubben bara volymberäknar med 6-10 mm. Vissa bitar skall i stället apteras till massaved. Är detta stöld?
  • Derome har tagit bort prislistan på sin hemsida och blivit lika simpla som Sydved, som skogspress och andra kritiserat dessa starkt för. Kanske beror det på att Derome vill hindra kunder från direkt jämförelse, och att inte genast göra test på deras löfte om 6 kr/m3 i värdeökning genom aptering av timmer till 12 cm Detta har jag skrivit om tidigare.
  • Tydliga indikationer under lång tid finns på att Derome inte ids att ha relevant prislista i skördaredatorn, utan ibland t.o.m. en stel prislista med ett enda pris oavsett längd och grovlek. Sen skall varierande längdönskemål tillfredställas med stark fördelningsaptering. Det Derome gör liknar användning av  slumpgenerator. Det blir förlust för skogsägaren och suboptimering för Derome som inte optimerar virkesråvaran. Enda fördelen är att det blir bekvämt för bevisat för okunnig resurs i företaget.