virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

16 Ny INNOVATION av skördaren Fiberdrive 9.5

Inlägget nyss om Fiberdrive 9.5 nämnde att reportern noterat att den är byggd efter behov och önskemål från skogsägare. Till största delen är dagens skogsmaskiner annars byggda enligt virkesköpande bolags önskemål, där det ska blir större uttag genom bredare stickvägar, som kompletteras med kraftigt uttag. SLU har konstaterat att uttaget blivit fördubblat på ca 35 år.

 Avsikten är uppenbar att också få en stor maskin som sänker andelen kostnad jämfört mot uttagets virkesvärde. På detta sätt fjärmar bolagen sig från ambitionen att göra bästa beståndsvård.

 OBS att Fiberdrive har en allroundförmåga som kan jämföras med en mindre slutavverkare eller liten som en Vimek beroende på miljö den arbetar i. Genom teknik har storleken fått mindre betydelse. Fiberdrive kan t.o.m. något påverka sin fysiska bredd, plus att nivellering eliminerar vingling vid ojämnheter i marken. Kombinationen är unik i branschen och skapar just möjligheten att göra bästa beståndsvård varje gång.

Genom bolagens dominans mot tillverkare och bolagens styrning av vad entreprenörerna måste köpa i maskinväg för att få arbete, så ”konserveras” denna utvecklingsbroms som funnits i 30 år. Håller detta på att ändras?

Taggar: Fiberdrive, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: