virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

1031 Södra behöver förbättras

Följande propaganda har nått mig. Södra skriver följande om hur skogsägare ska få bra gallring gjord;

”Kontakta 0470-89000 (telefonväxeln på huvudkontoret) så hjälper vi dig till rätt person.” Har Södra satt skogsutbildad personal i telefonväxeln? Eller vill södra påstå att gallring är så enkel så växeltelefonister kan så mycket om gallring? Eller blir det en koppling till egna fältpersonalen hemma hos skogsägaren?

Södra säger att det finns TVÅ ANLEDNINGAR TILL VARFÖR MAN BÖR GALLRA.

”Frisk skog med högre virkeskvalitet”. Detta är mycket tveksamt resultat när Södras stora maskiner packat jorden och tryckt rötter och genom breda vägar sänkt växande volym och höjt stormrisken. Alla vet att frodvuxna träd definitivt inte höjer kvaliteten.

”Tidigare slutavverkning och bättre ekonomi”. Se förra punktens varningar! Att slutavverka tidigt p.g.a. grova träd är mest en nödvändighet även om träden inte nått möjlig höjd. Motsatsen och bra mot detta är fler stammar med högre volymtillväxt och möjlighet att välja rätt avverkningstidpunkt för egen bästa ekonomi och efterfrågan. Lämnad volym ger nästan lika högt värde som huvudstammarna. Dessutom har ett gallringsnetto för ca 100 kr/m3 bytts ut mot netto på åtminstone 400 kr/m3 och nu mycket större volym. Uppenbart mindre nerblåst dessförinnan. Då blir det följaktligen mer virke/ha. Kanske 30- 50% mer volym. 800 – 1000 m3 har blivit följden.

Södra slutar med följande svammel: ”Gallring är viktig för att öka lönsamheten på din skogsgård”. Notera samma upprepning igen, trots att Södrametoderna sänker bästa nytta mot bättre alternativ. Södra väljer att upprepa en lögn i tron att det skall uppfattas som en sanning för din skogsgård.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: