virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

990 Södra m.fl. behöver förbättras

Ekdals TV program i går om hur IT har utnyttjats för felaktigt, orimligt och t.o.m. blivit brottslig verksamhet. Ser du parallell också i följande?

Skogskooperation bildades för att skogsägare i samverkan skulle hävda sina rättmätiga intressen. Stapplande inledning har sen genom Gösta Edströms agerande inneburit stort industriägande med mycket varierande kvalitet. Dock varnade Gösta tidigt för att industri och kapitalägande kan bli en fiende i kooperationen. Genom styrelsefolk som även hämtas utanför medlemskåren har en affärsmässighet frodats i företagen, så de blivit som vilket bolag som helst. Medlemmarna är en grupp som får kritik om de inte ställer upp. Aggression blir följden mot den som ställer krav. Medlemmar ska lita solidariskt på organisationen.

Maskinpark och avverkningsmetod bestämmer Södra.

Att kontrollera kvaliteten på avverkningar försvåras av Södra. Där kontroll kan göras hittas betydande fel. Ex. virkesupplag förstör rågång och stickväg utökas på grannens mark och rågångskäppar utefter något hundra meter manglas ner.

Prisnivån har Södra ”lyckats” underskatta medvetet i trettio år för att hålla nere priser på huvudsortimenten. Det framstår som en avsiktlig kartellbildning tillsammans med övriga köpare.

När sker uppvaknande, som när Frankrike stämde Google på ofantliga summor?

Hur gick det med virkesmätningsföreningarna? Se nästa nr.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: