virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

G Koncentrerad upplysning...

Här fortsätter en annan principiell beskrivning av nuvarande virkesmätning.

Karl-Georg Bergstrand var en virkesforskare på Skogsarbeten/Skogforsk. Han hade förmåga att titta ”runt knuten” i sitt arbete. Han inspirerade mig också till mitt apteringsprogram som ännu används.

K-G skulle i uppdrag åt marknaden reda ut konsekvenserna med betalning i m3fub. En fördel hittade han och det var att marknaden skulle bara behöva en måttenhet att jämföra sortimenten med. Men sen visade det sig att andra fördelar gav större nackdelar. Några nämnda i förra inlägget.

Ett exempel var medelkvaliteten på timmer, klentimmer och sparrar. Betalning i m3to motiverar de långa längderna i god avsmalning och de har också den bästa hållfastheten. Sparar som sen klyvs för användning i till höga maskinhallarskall ju inte apteras i frodvuxna grantoppar från slutavverkning.

Med m3fubpris blir den goda avsmalningen undervärderad, eller om ni i stället vill säga att starkare avsmalning får ett relativt högt värde. Detta är väl inte det virket ni vill ha i ert hus?

Köparna får på detta sätt betala timmerpris för betydligt mer flis. Men uppenbart har effekt av detta försvunnit i den prispress köparna åstadkommit genom sänkning av kända virkespriser.

Sammantaget är allt detta nämnda kommit från initiativ från köparsidan. Forskare som Karl-Georg Bergstrand saknas idag eller är mycket ensamma. Forskare ser som genom ”rör” på sin speciella uppgift och måste göra så enligt dem själva för att få forskningspengar. Helhet har de inte råd med. Därav har vi den "elefantsjuka" som först nu börjar få en del motstånd, då skogsägare själva anlitar mindre maskiner.

Taggar: Matrisfub, SDC, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: