virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

105 C Tidningen Skogen

Vi tar mer tips från läsare om tidningen Skogens ”kluvna tunga”. Här påstår de att de tar ett steg till skyarna.

Redaktionschefen Anders Danielsson ställer frågor, på det han själv egentligen vet om, men till Bengt Ek.

Ek svarar ”Vi jobbar extra hårt på att bli ännu bättre på virkesmarknad.” Jag skrev i förrförra inlägget att de medverkat till att virkesmarknaden ”härsknat”. Kan den nivån anses varit bra då? Ändå har Skogen varit konstant skrytsamma om sin verksamhet sen 2010.

Senaste numret med avsnittet Virkesmarknad har exempelvis nu inget om avverkningspris (det de alltid kallar ”timmerpris”). En stund undrade jag om de aldrig tar sitt förnuft till fånga, men så har inte skett.

Denna gång har de i tidningen bara visning av de kartelliknande massavedspriserna. Se bild. Hur kan dominerande köpare ha massavedspriser lika på kronan hos dem alla? Har alla precis samma lönsamhet och rättvisa mot skogsägare?

Tyvärr försöker Skogen underförstått framställa sina bristfälliga timmertester som bra. De har nu fått Skogforsk att verifiera testerna. Egentligen säger Skogforsk att visningsnivån är alldeles för låg, men ”förlåter” eftersom inget annat finns. Det är som att ge en skåning ett förslag på avståndet på resa till Sundsvall, men får en uppgift om avstånd som leder hen till Uppsala eller Gävle.

Men det allvarliga är att Skogen i information kan nämna, med antydan om millimeterrättvisa, att en köpare höjt pris och testen nu visar 8 kr/m3 högre pris. Men samtidigt är prisnivån 30 till minst 70 kr för låg.

Skogen har i princip inte gjort en enda artikel som varit avslöjande om hur stora påslagen är/kan bli.

Luftslott!

 
Taggar: Holmen, STORA, Södra, Tidningen Skogen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: