virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

880 Södra m.fl. behöver förbättras ..

Roger Andersson Södra (mätningsansvarig) är en av arkitekterna till matrisfub/fuskfub, som har orsakat att värde på åtskilliga miljarder förflyttats bort från skogsägare.

När Roger Andersson gjorde matristalen testades konsekvenserna på 4 utvalda olika virkespartier. Totala spridningen var för olika stocktyper över 10% och största förlusten var på - 6.7%. Ändå var medellängden bara 42 dm i medeltal. Uppenbart hade de upptäckt att långa längder skulle ge stora förluster, vilket inte skulle avslöjas.

Det testades och de fann genast att virke från övre delen i utvuxna träd (slutavverkning) ger förluster. Detta upptäcktes också på SLU-testen 2009 av Skogsstyrelsen. Det är känt att klentimmer från slutavverkning mestadels alltid ger underskattad volym.

Trots dessa tydliga bevis på felaktigheter och systematiska förluster har Skogsstyrelsen och SDC tillåtit detta undermåliga trots "bättre kunnande". VMF har visst om problemet men styrda av köpare har de följsamt medverkat trots att de därmed medverkat till avsiktlig förlust. Therese Berg ljög folk rakt upp i ansiktet på flera Elmia i följd på VMF SYD:s monter.

Kooperationen var t.o.m. den part som praktiskt lanserade den systematiskt felaktiga matrisfubben, just för att det skulle tysta kritik från skogsägare. Virkesköpare har sen applåderat matrisfubben som gett dem miljarder. Siljans vd Mats Sigvants otroliga ljug om att de har "marknadens ärligaste" prislista trots matrisfub och ingen prisökning (längdkorrektion) för sitt enormt långa virke är nog omöjligt att slå. Holmen, SCA, Siljan, Weda, Stora, Sydved, Södra, Vida, Fegen, Bjernared och hela norra Sverige m.fl. har på olika sätt använt volymenheter som ger dem systematiska vinster och orsakat att de dragit på sig ett försämrat anseende i sin virkeshandel.

Taggar: Derome, Holmen, Matrisfub, SCA, SDC, SLU, STORA, SYDVED, Siljan, Södra, VMF, Vida, Weda, fuskfub;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: