virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

D Sedelärande...

Åter vill jag be er med utgångspunkt från denna inläggsserie att kolla hur du garderar dig med ”kvitto” vid kontraktsskrivning.

1 Hur försäkrar du dig om att få kvitto så du kan kontrollera att allt är betalt från avverkningen.

2 Hur kan du kontrollera att det gått rätt till på avverkning, med så avgörande sak som att rätt prislista är använd och att virket gått till rätt köpare?

3 Har datorn fått aptera efter trädets egenskaper och prislistan eller har föraren apterat manuellt efter telefonorder eller på sätt som gynnar dennes produktion?

4 Har maskinen varit rätt kalibrerad så inte var fjärde stock kommit i fel diametergrupp med 20 kr/m3 lägre pris och 10% lägre volym?

Tänker du nu, att det alltid har fungerat på mina avverkningar. Hur har du kontrollerat det?

Ägna en stund att fundera på hur du skulle agerat om din virkesköpare inte vill lämna uppgifter när du ser behov av kontroll?

Du undrar kanske om det kostar mycket att ta ut uppgifterna från skördarens dator och skicka till dig. Med rutin tar det ca 10 minuter och då får du uppgifterna direkt från maskin som ett mejl.

Du har betalat 60 öre/m3 till Skogforsk för dessa rutiner som i huvudsak gjordes för 20 år sedan. Kostnaden har sen den tiden ingått i den avverkningskostnad du får betala.

5 Skrivs det in i kontraktet att du ska ha uppgifterna senast nästa arbetsdag efter avverkningsslut?

Om du inte begär kvitto så medverkar du i en affärerskultur som kan jämföras med svarta affärer. Du får problemen.

Taggar: ATA, Derome, Holmen, Karl Hedin, Peter Eklund, SCA, SYDVED, Siljan, Södra, Vida, Weda;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: