virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

En del trampar vatten....

Tidningar redovisade nyligen sågverkens lönsamhet detta toppenår. Bland de lägst lönsamma sågen hittade vi Södra med 0.6% och blicken föll på Maa Såg AB med 0%.

Maa Såg AB från Ullaredstrakten har exponerat sig tidigare, genom att visa okunskap och ointresse omkring apteringsuppgifter och redovisning av maskinuppgifter vid avverkning. Hur allvarliga brister de hade ville inte avslöjas, när de erbjöds gratishjälp. (Små sågverk har ju en egen potential, som jag ville stötta.)

Attityd vid svar från Maa tyder på mer problem.

Maa t.o.m. släpper avverkning om skogsägare begär maskinuppgifter från avverkning. Ex. föreslår de att avverkningsuppdrag ska bytas mot rotpost. Då slipper de visa hur de hanterar virket.

Ni har hört det förr: Akta er!

Södra har något kroniskt problem omkring sin lönsamhet i sågveren, som de inte kan läka sen 40 år. Ändå investeras hundratals miljoner årligen. Ett unikt förhållande och ändå avyttrar de inte verksamheten. Som i en skyddad verkstad tar man år efter år efter år från massavedens lönsamhet som behövde upp i pris till skogsägare, för att var intressant. Dessutom behövs utveckling av bättre teknik i gallring. Men Södra kör i tidig gallring med vad de har, som är ca halmetern bredare än lastbil. Akta er!

Taggar: Maa, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: