virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

913 A Södra behöver förbättras

Jag nämnde på Mässan på Bolmsö för medlemschef Gustav Tibblin det allvarliga problemet Södra har med att lösa upp de 20 erkända avverkningsfelen (motsvarande ca 50 kr/m3) för flera år sedan hos en skogsägare.

Gustav Tibblin visade en uppgiven attityd och menade att han försökt med att erbjuda rätt ersättning. Men Gustav Tibblin hävdar snart att skogsägare inte ska ha ersättning för eget arbete som behövts för att hävda sin rätt när fel uppstått.

OBS då följande. "Gesten" Tibblin erbjuder innebär ca en (1) timme/år för de båda i skogsägarparet som behövt hjälpa och utveckla Södras personal för att inte misslyckandena ska bli ännu fler och sen upplysa om det som ändå blivit fel. Okunskap eller ovilja hos Södra har blockerat normal lösning.

Redan när avverkningen varit i gång bara en kort stund orsakar Södra skogsägaren problem som i så fall innebär första årets "kvot" av tid är förbrukad.

Bakgrunden är följande. Skogsägaren var lovad stamfiler från avverkningen. Dock visade det sig att entreprenören inte kunde "slå på" stamlagring utan han hade totalt misslyckats och tappat humöret. OC Björn Schönning hotar då skogsägaren med en kostnad på 30 kr/m3 om stammar ska samlas. Skogsägaren blir ställd och anser att hotet kan de inte anse rimligt mot ev. nytta av stamfiler. Skogsägaren måste nöja sig med den klick stammar som var körda.

Skogsägaren får genom efterforskningar reda på att entreprenören hade en synnerligen otillräcklig kunskap om stamfiler och inställning av dator. Uppenbart hade SBO:et därigenom länge försummat möjligheten att få viktiga lärdomar genom studier av stamfiler.

 Bl.a. dessa upptäckta försumligheter vill inte Södra värdesätta. Vad tycker ni?
Taggar: Matrisfub, Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: