virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

837 F Södra behöver förbättras ..

Mer omkring Södras betalda undersökning mellan mindre gallringsmaskin Malwa och tyngsta gruppen (18 - 39 ton) JD.

Om enbart kostnad för upparbetning studeras så är Malwa 11 kr dyrare än JD vid 0.04 m3fub. Det är ca 5% dyrare.  Då skall noteras att undersökningen är gjord med mycket omaka förhållande. Speciellt är det fördelen som JD fick med att få använda flerträdshantering. Det är ju som att Malwa rensar blåbär med en hand medan JD gör det med två händer åtminstone vid behov. Eftersom 26% av stammarna flerträdshanterades med JD så  lär kostnadsskillnaden på 5% helt bero på detta, kanske ännu mer. Detta observandum är faktiskt skrivet många gånger i resultatet (fast Södra skrev inte om det). Även att JD bara kapade ner vissa småträd på marken som var "olönsamma".

Stor maskin och flerträdshantering gynnades även av att det bara apterades massaved (ett sortiment).

JD hade grövre medelstam och tog var tredje stam framför sig i stickväg som var 1.38 m bredare än Malwas. Detta gör att fler högproducerande huvudstammar är borttagna och sänker tillväxten, speciellt närmaste tiden.

Inlägget http://virkesakuten.blogg.se/2017/february/6-tank-pa-huvudstammar.html visar på 4000 kr i sparat värde i beståndet vid 80 cm smalare väg.

Om 1 m av JD:s bredare stickväg hade haft träd hade ca 4.800 kr varit kvar i beståndet som värde och producerat volym och dessutom varit en betydande försäkring för mindre vindfällen. På Malwas uttag innebär detta över 100 kr/m3 i kompensation. Då har Malwa i stället för i Södras kalkyl i Södrakontakt med merkostnad på ca 50 kr/m3, i stället (beror mest på skotningskostnad) ett positivt mervärde på 50 kr/m3. Men detta värderades inte i Södras begärda undersökning. Med flerträdshantering på Malwa kan detta värde öka ytterligare.

Taggar: Södra;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: